Εκτός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού κινδυνεύουν να μείνουν επεκτάσεις στην Επαρχία Λαγκαδά

Εκτός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού κινδυνεύουν να μείνουν επεκτάσεις στην Επαρχία Λαγκαδά

Προς Υπουργούς:

- Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

- Οικονομικών

 

Τα πολεοδομικά σχέδια για τις επεκτάσεις στην Επαρχία Λαγκαδά βρίσκονται μετέωρα, θέτοντας σε κίνδυνο τη διαδικασία ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, αλλά και το χάσιμο κοινοτικών κονδυλίων από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Οι επεκτάσεις αφορούν 13,674 στρέμματα 17 δήμων που βρίσκονται στην περιφέρεια της Λίμνης Κορώνεια και επηρεάζονται άμεσα από την ΚΥΑ για την προστασία του οικοσυστήματος.

Πιο συγκεκριμένα εκτός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού κινδυνεύουν να μείνουν οι επεκτάσεις των δήμων Καλινδοίων, Απολλωνίας, Εγνατίας, Λαγκαδά, Μυγδονίας, Σοχού, Αρέθουσας, Μαδύτου, Βερτίσκου, Λαχανά, Ασσήρου, Ρεντίνας, Κορώνειας, Αρναίας, Ζερβοχωρίων, Πολυγύρου και Ανθεμουντα.

Παρά το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους τα σχέδια βρίσκονται στην «Β2» φάση, δηλαδή στο τελικό στάδιο της πολεοδόμησης, καθώς απαιτούνται σχετικές γνωμοδοτήσεις από τον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης, η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει, με αποτέλεσμα τα δύο τρίτα των δήμων να κινδυνεύουν να χάσουν άμεσα τα κοινοτικά κονδύλια για τη χρηματοδότηση των μελετών.

Η αλλαγή στη διοίκηση του Φορέα, και η μη οριστικοποίηση του νέου προεδρείου λειτουργεί ανασταλτικά στην όλη διαδικασία, καθώς έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, καθώς οι περισσότεροι δήμοι κινδυνεύουν να χάσουν τα κοινοτικά κονδύλια, εάν δεν οριστικοποιηθεί το ζήτημα έως το τέλος του έτους. Γεγονός που θα πλήξει και θα επιβραδύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Επαρχίας Λαγκαδά.  

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Γιατί έχει καθυστερήσει τόσο πολύ το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής στον ορισμό προεδρείου για τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κορώνειας, με αποτέλεσμα να μην προχωρούν οι απαραίτητες για τις επεκτάσεις γνωμοδοτήσεις;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία, σε περίπτωση που χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια των δήμων;

Απαντήσεις Υπουργείων